
Merkezi görme kaybı
Görmek Güzeldir sitemizin hekim girişi sayfası, sağlık mesleği mensuplarına yönelik olan yeni platformumuz Mediport’a taşınmıştır.
‘Sarı Nokta Hastalığı’ olarak bilinen yaşa bağlı maküler dejenerasyonu (YBMD), 50 yaş ve üzeri yetişkinlerde görülen, ilerleyici özellikte göz hastalığıdır. Sarı nokta hastalığı, geri dönüşsüz görme kaybı ve körlük için önde gelen sebeplerden biridir.
Sarı nokta hastalığı, gözde makula hasarına yol açar.
Makula; gözün arkasında retinanın merkezinde yer alan, gözün ayrıntılı ve merkezi görmeden, dolayısıyla okuma, araba kullanma, yüzleri tanıma gibi görevlerinden sorumlu kısmıdır.
Prof. Dr. Levent Karabaş, sarı nokta hastalığının (makula dejenerasyonu) tedavisinde en önemli noktaları anlatıyor.
(Kadınların sarı nokta hastalığı için aynı yaştaki erkeklere kıyasla daha fazla risk taşıdığı öngörülmektedir)
(Şeker hastalığı, kolesterol, yüksek tansiyon, damar sertliği, kalp büyümesi vb.)
(Klinik çalışmalar erken ve ara evre sarı nokta hastalığının ileri evreye ilerlemesi ile obezite arasında bağlantı olduğunu ortaya koymaktadır)
Sarı nokta hastalığı olan her 10 hastadan 9’unda kuru tip makula dejenerasyonu ve 1’inde yaş tip makula dejenerasyonu görülür:
Merkezi görme kaybı
Çarpık görme
Görmede azalma
Sarı nokta hastalığında erken teşhis, tedavi ve düzenli kontrol, görmenizin korunması ve iyileştirilmesi açısından çok önemlidir.
Tedavi planlanırken eş zamanlı olarak yaşam tarzında yapılan bazı değişikler hastalığın gelişimini yavaşlatmada faydalı olabilir. Örneğin;
Tedavileri genel olarak aşağıdaki şekilde sınıflandırmak mümkündür:
Damarlanma oluşumunu durdurmak veya engellemek amacı ile kullanılan anti-VEGF, antikorların göz içine enjekte edilmesi sürecini ifade eder. Sadece göz hastalıkları uzmanları tarafından uygulanması gereken bir tedavidir. Son yıllarda geliştirilen bu tedaviyle YBMD'ye bağlı görme kaybının engellenmesi, görmenin iyileştirilmesi ve iyileşmenin korunması mümkün olmuştur.
Bu tedavinin amacı yeni damarların tıkanmasını önlemek ve buna ek olarak retinadaki kan sızıntısının durdurulmasını sağlamaktır.
Görme fonksiyonunun korunmasında beslenmenin önemli bir faktör olduğu dikkate alınırsa, gıda takviyeleri olarak alınabilecek vitamin, mineral ve antioksidanlar mevcut tedavilere destek anlamında bir işlev üstlenirler.
Dünyada sarı nokta hastalığından (YBMD) etkilenen kişi sayısı yaklaşık 30 milyon, Necla Dinçer de onlardan biri…
Mustafa Seven fotoğraf çekerken Necla Hanım da sarı nokta öyküsünü anlatıyor. Necla Dinçer’e öyküsünü bizimle paylaştığı için teşekkür ederiz.
Enise Hanım, 6 yıl önce gözlerindeki çarpık görme, görme zorluğu ve renkleri ayırt edememe gibi şikayetler nedeniyle doktora gitmiş ve sarı nokta hastalığı tanısı almış. Erken teşhis sayesinde, çok daha büyük zorluklar yaşamak zorunda kalmadan tedavisine başlamış. Enise Hanım “göz ve sağlık için her şeye değer” diyerek tedavisine dört elle sarılmış.
Resim yapmayı çok seven Enise Hanım, tüm sarı nokta hastalarına da sevdikleri şeyleri yapmaktan vazgeçmemelerini tavsiye ediyor.
Sarı Nokta - Diyabetik Maküler Ödem - Retinal Ven Tıkanıklığı
Dünya genelinde COVID-19 salgını nedeniyle tanımlanmış riskli yaş aralığı 65 yaş üstüdür. İntravitreal enjeksiyonlar ise sıklıkla yaşa bağlı makula dejeneresansı (sarı nokta), diyabetik maküla ödemi ve ven tıkanıklarına bağlı makula ödemi tedavisinde uygulandığından genellikle bu yaş grubundaki olguları kapsar. Tanımlanmış risk yaş aralığında yer alan bu hastalarda göz kliniklerine başvurmayarak düzenli uygulanması gereken tedavilerinden yoksun kalmaları nedeniyle ciddi görme kayıpları gelişebilir.
Üstelik diğer gözün daha önceden etkilenmiş düşük görmeye sahip skarlı bir göz olması durumunda, hastaların görmesi yaşanabilecek tedavi gecikmesi nedeniyle yasal körlük seviyesine inebilir ve kalıcı morbiditeye sebep olabilir.1
Referanslar
1- https://koronavirus.todnet.org/post/covid-19-pandemisi-ve-intravitreal-enjeksiyon-uygulamalar
2- https://www.brightfocus.org/macular/article/macular-coronavirus-tips-patients